Gå direkt till innehåll
​RUSTA går med i ChemSecs initiativ ”No to PFAS”

Nyhet -

​RUSTA går med i ChemSecs initiativ ”No to PFAS”

RUSTA stödjer nu initiativet ”No to PFAS” som drivs av miljöorganisationen ChemSec och stödjer därmed uppropet att fasa ut högflourerande ämnen.

Den höga tillväxttakten till trots så fortsätter Rusta sitt arbete med att utveckla sitt lågpriskoncept mot ökad hållbarhet. Nu skriver Rusta på Chemsec:s ”PFAS commitment” som syftar till att fasa ut användningen av PFAS eller högfluorerade ämnen, som de också benämns.

PFAS är en grupp om cirka 5000 högfluorerade ämnen som används i bland annat ytbehandlingar på textiler och stekpannor. PFAS används även i vissa kosmetiska produkter och kan även finnas i elektronik. PFAS är mycket svårnedbrytbara, vilket innebär att de idag finns nästan överallt i vår miljö tex. i grund- och dricksvatten.

För Rusta så blir detta startskottet på sin resa mot PFAS-fria produkter.

- Rusta har som mål att inom snar framtid även begränsa vissa ämnen som inte regleras med lagar eller direktiv. Redan idag kravställer vi på kemikalier mot våra leverantörer i enlighet med rådande lagar och direktiv i en s.k. begränsningslista (restricted substances list). Genom att skriva på detta avtal går vi nu in i nästa etapp i arbetet med att fasa ut användningen av PFAS i produkter och leverantörskedjor, berättar Mats Malmberg, produktutvecklingschef på Rusta.

Chemsec ser att fler och fler företag börjar få upp ögonen för PFAS-problematiken och i takt med att fler företag ställer sig bakom initiativet ökar organisationens möjligheter att påverka lagstiftningen 

- Det största problemet med PFAS, med väldigt få undantag, är att dom är helt lagliga att använda. Detta innebär att många företag som vill sluta använda PFAS i sina produkter har begränsade möjligheter att kommunicera detta till sina leverantörskedjor. Här tror vi att vårt initiativ kan vara till stor hjälp för företag som vill engagera både leverantörer, ledningen och konsumenter i frågan, säger Alice Hyllstam, Business Advisor på ChemSec.

Läs mer om initiativet ”No to PFAS” här.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Josefine Nord

Josefine Nord

Presskontakt Ansvarig Marknads-PR Sortiment, pressbilder & varuprover +46 (0)70 166 14 80
Cecilia Gärdestad

Cecilia Gärdestad

Presskontakt Ansvarig Corporate PR Koncernkommunikation +46 (0)70 166 48 73

Mycket för pengarna

Vi på Rusta vill att våra kunder ska känna sig välkomna, bli inspirerade och tycka att det är roligt att handla hos oss. På Rusta gör vi det lätt för många människor att köpa hem- och fritidsprodukter av god kvalitet till lägsta pris.

Sortimentet förnyas ständigt och anpassas kontinuerligt efter trender och säsonger. Rusta marknadsför, utöver kända internationella märken, ett flertal egna varumärken.

Det första varuhuset öppnades 1986 av entreprenörerna Anders Forsgren och Bengt-Olov Forssell som fortfarande är företagets huvudägare. De har båda en gedigen utbildning och bakgrund inom distribution, marknadsföring och detaljhandel. En lyckosam kombination som skapat det som idag är Rusta.